ETO U17
FOOTBALL CUP

Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia

2007-től működik a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium, amelynek fő feladata, hogy stabil bázist teremtsen a ETO FC Győr utánpótlás nevelése számára. Ehhez elsősorban jól felszerelt, minden igényt kielégítő, modern környezetben lakhatási lehetőséget biztosít a Győrtől távol élő családokból érkező tehetséges labdarúgók számára. Az ETO Akadémiájának legnagyobb előnye a többi hasonló kollégiummal szemben, hogy helyben végzi az iskolai oktatást is a tanulók számára, így megvalósítható egy olyan munkarend kialakítása, amely maximálisan tud alkalmazkodni az egyesületben sportoló tanulók megnövekedett edzésidejéhez. Ennek érdekében jött létre a Fehér Miklós Gimnázium és Kollégium, amely összesen 300 gyermek középfokú képzését  valósítja meg. A gyerekek 5 évfolyamot végeznek el, hiszen mindenkinek az iskola nyelvi előkészítő gimnáziumi osztállyal indul. Ezek a törekvések ma már annyira sikeresek, hogy a Fehér Miklós Akadémia elnyerte Magyarország legjobb elit akadémiája kitüntető címet 2011-ben, majd 2012-ben ismét megkapta a legmagasabb minősítést.

A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia jól felszerelt tantermekkel rendelkezik, amelyet 2011 nyarán vehettek először birtokba a fiatalok új, végleges helyén, az ETO Park élményközpont negyedik emeletén. Itt alakítottak ki 1000 négyzetméteren olyan oktató és kiszolgáló helységeket, amelyek a gimnáziumi tanításhoz szükségesek. Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelő számítástechnikai háttér és interaktív tábla egyaránt megtalálható, de más iskoláktól eltérően étkezőt is kialakítottak, hogy az edzések és az órák között nyugodt körülmények között tudjanak táplálkozni a sportolók.

A képzés fontos része a stadionhoz kapcsolódó labdarúgó komplexum, amely magába foglalja az edzőpályákat, a belső műfüves csarnokokat, a konditermet, a kiegészítő sportként oktatott judotermet, az esetleges sérülések miatt fontos rehabilitációs központot is. Minden csapatnak saját öltözője van, így a kényelmi szempontot is megfelelőek.

A Győrtől távolabb élők számára 2 illetve 3 személyes kollégiumi szobákat alakítottak ki, és helyben, saját konyha működik, hogy a sportolók étrendje megfelelő legyen. Mindez együttesen az ETO Park létesítményen belül van, így a két legtávolabbi pont is elérhető 5 perc könnyed sétával.

Az akadémián 5 osztályos gimnázium működik, a nulladik évfolyam egy nyelvi előkészítő. Mindez azért fontos, mert a fenntartó tisztában van azzal, hogy nem lesz mindenkiből élsportoló, így a legfontosabb cél, hogy a fiatalok olyan képzést és ismeretanyagot kapjanak, ami kedvező számukra akár a sport, akár az élet más területén képzelik el jövőjüket.

A képzés azonban speciális, hiszen az órarendbe beépülnek az edzések. Ez azt jelenti, hogy a reggeli 2 tanórát követően délig labdarúgó edzést tartanak a diákok számára, akikre ezután várnak a további tantárgyak, majd délután újabb edzés következik. Az akadémisták számára ez az öt év egyfajta életformát jelent, ahol a tanulás, a sport, a pihenés és a szabadidő szabályozása úgy történik, hogy az ideálisan segítse előmenetelüket a futballpályán.

www.fmla.hu