ETO U16
FOOTBALL CUP

Negyedik alkalommal is visszatér a Rapid Wien

2016.08.22 14:22

A klub 2012 óta visszatérő résztvevője tornánknak és első szereplésük alkalmával egészen a bronzéremig meneteltek. Igaz a csoportmérkőzéseken nem találkozik egymással a Rapid és a Győr, ennek ellenére csütörtökön Bécsbe utazott a Granát Balázs vezette alakulat, hogy felmérje erejét a hétvégi rajt előtt.

Granát Balázs: „Egy nagyon erős és agresszívan letámadó ellenféllel találkoztunk. A srácok nagyon jól megoldották és lejátszották a letámadást, szebbnél szebb kombinációkkal. Nagy öröm, hogy egy ilyen nagy múltú egyesület utánpótláscsapata ellen 3-2-re tudtunk győzni. A srácok teljesen megérdemelték, parádésan kialakított akciók, gólok. Nagyszerű főpróba volt az ETO kupa előtt.”


Az egyik legismertebb és legeredményesebb osztrák focicsapat az SK Rapid Wien. A több, mint 100 éves klub rekordbajnok számít, 32 aranyéremet szereztek – az utolsót a győri nevelésű Korsós Györggyel is a soraikban.

Rapid Wien U16 2016

Ausztria legmeghatározóbb és legpatinásabb alakulata eddig az egyetlen olyan focicsapat, amely elhódította a német bajnoknak járó "salátástálat" (1941), de nem tagja a jelenlegi Németországnak. A Rapid drukkerei a nemzetközi sorozatban is szép eredményekre lehetnek büszkék: Közép-Európa kupában két arany (1930, 1951) és három ezüstérmet (1927, 1928, 1956) szereztek, az Intertotó-kupát két alkalommal (1992, 1993) hódították el.

Legnagyobb sikerüket a kupagyőztesek sorozatában érték el, a KEK-ben kétszer is a döntőig jutottak. Előbb 1984/85-ben, amikor a Besiktas, a Celtic Glasgow, majd két Dinamó, a kelet-német Drezda és a szovjet Moszkva csapatait kiütve jutottak a döntőbe, ott azonban az angol Everton legyőzte őket. Az 1995/96-os sorozatban megismételték a nagy menetelést, a Ploiesti, a Sporting, ismét a Dinamo Moszkva és a Feyenoord legyőzésével jutottak egészen a fináléig, de a döntőben a francia Paris SG lőtte a mérkőzés egyetlen gólját. Ugyancsak a klub nagy sikere, hogy a Bajnokcsapatok Európa Kupájában az ETO-hoz hasonlóan az elődöntőig jutottak a hatvanas években, és őket is a portugál Benfica állította meg (1961).

A zöld-fehérek talán legnagyobb legendája Hans Krankl. A 69-szeres válogatott csatár nemcsak Ausztria kedvence volt,  légiósként spanyol gólkirály és KEK győztes lett a Barcelonával, visszavonulása után pedig szövetségi kapitányként is dirigálta az osztrák nemzeti csapatot. Krankl a Rapid Wien felnőtt csapatában tizenhárom évet játszott, 350 mérkőzésen 267 gólt szerzett, 1978-ban az osztrák csapat játékosaként szerzett Aranycipőt, abban a szezonban 41 góllal fejezte be a bajnokságot.

A Rapid Wien U16 csapatnévsora:

Niklas Hedl, Vitus Voitl, Paul Kunc, Kurt Can, Mustafa Kocyigit, Zoran Pantic, Lukas Fahrnberger, Raphael Strasser , Dalibor Velimirovic, Valentin Schachl, Oliver Wieneritsch, Ognjen Sipka, Alen Jusufov, Neki Oda, Dominik Jovanovic, Antonio Babic, Omar Kocar, Fabian Haberl

edző: Michael Steiner