ETO U17
FOOTBALL CUP

Ellenfeleink legendái: Josko Popovic

2012.07.14 20:39

Josko Popovic az NK Zagreb csapatának egyik legismertebb és legsikeresebb játékosa. Aktív karrierje legszebb éveit töltötte a horvát fővárosban.

Josko Popovic 1966 január 19.-én született Opuzenben, az akkori Jugoszlávia területén. Felnőtt labdarúgó karrierjét 19 évesen a Velez csapatában kezdte, az itt eltöltött 6 év alatt 64 mérkőzésen lépett pályára, és 11 gólt szerzett. A klub ebben az időszakban egy kupagyőzelmet, és egy-egy bajnoki ezüst-illetve aranyérmet ünnepelhetett.

A támadó ezután igazolt az NK Zagreb csapatához, itt pedig már sokkal jobban kibontakozott tehetsége. 1991-től 96-ig játszott a fővárosi gárdában és 123 mérkőzésen kapott lehetőséget edzőitől, amit 52 góllal hálált meg. Bár két ezüst és egy bronzérmet is szerzett a csapattal, 1996-ban az FC Linzhez került, ahol azonban nem jutott játéklehetőséghez, így az osztrák kitérő után hazatért inkább Horvátországba.

Két évet játszott a Sibenik csapatában, ahol egy gólkirályi címig jutott, majd 1999-ben már újra az NK Zagreb színeiben játszott. A következő két évben 39 mérkőzésen jutott szóhoz és ez alatt 15 gólt szerzett. Ez alatt az idő alatt egy hatodik és egy nyolcadik hely volt az NK mérlege a bajnokságban, így Popovic 2001-ben a Kamen Ingradhoz került,a klub azonban nem ért el kiemelkedő eredményeket a játékos 2004-es visszavonulásáig. A válogatottban egyszer mutatkozott be, igaz, akkor gólt is szerzett.

Popovic karrierje során 111 gólt szerzett a horvát bajnokságban, ezzel pedig a harmadik helyet foglalja el összesítésben a képzeletbeli dobogón.