ETO U17
FOOTBALL CUP

Ellenfeleink legendái: Josef Bican

2012.07.19 20:40

Josef Bican 1913-ban született Bécsben, akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Szülei még nem tudhatták, hogy a futball történelem egyik legeredményesebb játékosának adtak életet.

Az osztrák-cseh felmenőkkel büszkélkedő Bican édesapjától örökölte a futball szeretetét, ő a Hertha Vienna csapatában játszott, ugyanott, ahol Pepi becenévre hallgató fia is először játéklehetőséghez jutott. A Slavia Praha csapatába 1937-ben került, és 11 éven keresztül játszott Prágában. Ez alatt az idő alatt 217 mérkőzés alatt 395-ször talált be az ellenfelek hálójába. Karrierje során háromszor is sikerült egyetlen mérkőzésen hét gólt szereznie. Több országban is megfordult, összesen 12-szer lett gólkirály különböző bajnokságokban, és 5 szezonon keresztül beverekedte magát Európa legeredményesebb játékosai közé. Egyes becslések szerint, aktív pályafutása során több, mint 800 gólt szerzett.

Bár legeredményesebb éveit a Slavia Prahaban töltötte, válogatottként az osztrák csapatban mutatkozhatott be. Aktív évei alatt Ausztrián kívül játszott a Csehszlovák és a Bohémia-Morvaország csapataiban is. Összesen 34 nemzetközi mérkőzésen 34 gólt szerzett, igazi sikereit azonban nem a válogatottakban könyvelhette el, mert csapattársai féltékenyek voltak a magas, jóképű és sikeres Bicanra, ezért kiközösítették maguk közül.

Visszavonulása után 1954-től 56-ig a Slavia Prahanál dolgozott vezetőedzőként, majd 77-ig több csapatnál is megfordult még.

Josef Bicak 2001 december 12-én, 88 éves korában hunyt el.

A Slavia Praha U15-ös csapata is vendég lesz az augusztusi, győri Audi-kupa nemzetközi utánpótlás tornán.