ETO U17
FOOTBALL CUP

Csapatok Prágából: bemutatkozik a Slavia és a Bohemians

2016.08.17 14:23

Míg a Bohemians fiataljait újoncként köszönthetjük, addig a piros-fehérek már negyedik alkalommal térnek vissza tornánkra.

Slavia Praha

Történelem – Európa egyik legrégebben alapított klubja

A Slavia Prague Európa egyik legősibb sportklubja, történelme egészen a 19. századig nyúlik vissza. A labdarúgó szakosztályt 1892-ben alapították, főként cseh diákok javaslatára. A Slavia hamarosan nagyon sikeressé vált az egyre népszerűsödő cseh labdarúgásban és Európa egyik vezető labdarúgó klubja lett.  A klub, a FIFA ranglista 21. helyét kapta.

A cseh nemzeti válogatott, 1911-ben megnyerte az amatőr Európa bajnokságot, 2:1-re legyőzve Angliát a döntőben a franciaországi Roubaix-ben – a nemzeti együttes 9 Slavia játékost tudhatott sorai között. A Slavia Prague azon kevés klubok egyike, mely az Angol Labdarúgó Szövetség által is elismert.

Világrekord

Slavia Prague világcsúcstartó: 1892 óta a klub játékosai hagyományosan a piros-fehér színkombinációt viselik. Az első mérkőzés óta, amely 1896. március 25-én kertült megrendezésre, a csapat ugyanabban a felszerelésben játszik: piros-fehér mez, bal oldalán egy piros csillaggal.

1996: vissza a dicsőségbe

A legnagyobb sikereket a háború utáni időszakban érte el a klub. 1996-ban a piros-fehérek megszerezték  a tizennegyedik cseh bajnoki címüket 49 hosszú esztendő után. 1996-ban bejutottak az UEFA kupa középdöntőjébe, 1997-ben pedig a Kupagyőztesek Európa-kupája negyeddöntőjébe. 1999-ben szintén a negyeddöntőig jutottak az UEFA kupában.  A Slavia 1997-ben, 1999-ben és 2002-ben megnyerte a Cseh nemzeti kupát is, mikor legyőzték az ősi rivális Sparta Prague csapatát a döntőben. A 2002/2003 és a 2004/2005-ös szezonban a Cseh bajnokság visszatérő bajnoka lett. 2007-ben először szerepeltek a Bajnokok Ligájában és a 2007-2008 és 2008-2009-es szezonban megszerezték a 15. és 16. bajnoki címüket. 

 

A Slavia Praha U16 csapat névsora:

Jan Blažíček, Alexandr Bárta, Michal Hošek, Matěj Hron, Ladislav Krobot, Ondřej Kubiš, Dominik Brojo, Dominik Danko, Jan Schneider, Jan Walter, Jan Žambůrek, Matěj Vít, Jakub Trefil, Vítězslav Jaroš, Tomáš Vlček, David Eichle, Michal Kratochvíl, Michal Havlíček, Jakub Zeroník, Jan Stárek, Patrik Martinec, Petr Jelínek

edző: Petr Karoch 

 

Bohemians Praha

A Bohemians Praha 1905 FC több mint száz éves múlttal rendelkezik. A klub nem csak a Cseh Köztársaság, hanem Európa-szerte egyaránt ismert. A zöld-fehér szín és a szimbolikussá vált kenguru, szurkolók ezreire hívta fel a figyelmet szerte az országban. A hű szurkolók az egyetlen magyarázat arra, hogy a klubnak sikerült átvészelnie azt a nehéz időszakot, melyet az ezredforduló kezdetén élt meg. Az egyesület, mikor 2005-ben szinte teljesen újjászületett a meccsek többet kezdtek jelenteni a zöld-fehér drukkereknek szimpla 90 percnyi focinál.

Híres játékosok a Bohemia történelméből:

  • Antonin Panenka (Európa-bajnok 1976)
  • Karol Dobiaš (Európa-bajnok 1976)
  • Petr Kouba (Európa-bajnoki döntős 1996)
  • Pavel Mareš (Európa bajnoki elődöntős 2004 )
  • Lukáš Hartig (Zenit St. Petersburg játékosa)
  • Radek Šírl (tagja volt a Zenit St. Petersburg azon csapatának, mely 2008-ban az UEFA kupában legyőzte a Rangers-t majd ugyanebben az évben a Manchester United-et legyőzve megnyerte az UEFA szuperkupát)

A Bohemians Praha U16 csapatnévsora: 

Pittauer Patrik, Vaněk Michal, Turek Patrik, Šumilov Ivan, Štěpánek Filip, Musil Lukáš, Marhoul Lukáš, Horák Dominik, Freisler Tadeáš, Dostál Filip, Nejeschleba Ondřej, Pospíšil Jakub, Slanina Simon, Artimovič Jan, Plíšek Svatopluk, Yukhimenko Valerij, Čakurda Hugo

Vezetőedző:Fajfr Jakub