ETO U17
FOOTBALL CUP

Címvédőként érkezik a Partizan Belgrád

2012.07.08 20:37

Az FK Partizan Beograd egy komoly múltra visszatekintő alakulat, mely kivívta már Európa szerte az elismerést. Ráadásul nem csak a sport, de kontinensük mai képének kialakításában is szerepe volt a Partizánnak és szurkolóinak. A Jugoszláv Néphadsereg csapatát 1945-ben alapították és a katonai kommunista mozgalomról, a partizánokról nevezték el. A Győrben rendezett utánpótlástorna egyik favoritjának tekinthető, hiszen nevelőbázisa elsőrangú, az UEFA szerint az Ajax után a második helyen áll ezen a téren Euró

A katonai csapat az 50-es évek elején függetlenedett a seregtől. A Jugoszláv Néphadsereg Stadionját ezután Partizán Stadionná nevezték át. Nem sokkal később, fennállásának tizedik évfordulóján történelmi mérkőzést játszottak a fekete-fehérek. Az első nemzetközi kupameccsen a Partizán játszott a Sportinggal, Liszabonban. 1966-ban következett az újabb történelmi esemény, amikor első Kelet-Európai csapatként bejutott a BEK döntőbe. A Manchester Uniteden át vezetett idáig az út, viszont a fináléban a Real Madridtól vereséget szenvedtek. Emellett a Mitropa Kupát 1978-ban megnyerte a csapat, negyeddöntős volt a BEK-ben 1964-ben, illetve a KEK-ben 1989-ben és négyszer jutott a legjobb 16 csapat közé az UEFA-kupában.  

A hazai bajnokságban a legnagyobb riválissal, a Crvena Zvezdával holtversenyben 24 alkalommal volt bajnok történelme során. Jugoszláviában tizenhétszer, Szerbia és Montenegró közös bajnokságában kétszer, Szerbiában pedig ötször. Ez azt jelenti, hogy amióta függetlenedtek az addig Szerbiához tartozó államok, a fővárosiak egyeduralkodóvá lettek. Az elmúlt öt években ráadásul a kupát is csak kétszer sikerült elhalászni a fekete-fehérek elől.

Beleszámítva a Délszláv háború okozta szétválás előtti időszakot, összesen 12 alkalommal lettek kupagyőztesek a sírásók. Ez az elnevezés egyébként a fekete-fehér mezükből fakad, illetve az utca, ahol a stadionjuk található, a Temető utca.  A nemzetközi szinten is ismert és rettegett szurkolói csoportjuk is ezt a nevet viseli, de nem egyszer bizonyították már, hogy nem csak nevük, maguk is ijesztőek és igazi csatateret tudnak teremteni bárhol és bármikor.