ETO U16
FOOTBALL CUP

SK Slavia Praha 2012

Csehország egyik legsikeresebb klubja, a Slavia Praha komoly utánpótlással rendelkezik, mindez múltjának is köszönhető. A város egyetemistái alapították, a kezdetektől elkötelezettek a diáksport támogatásában.

Slavia Praha u16 2012

A prágai alakulat felemelkedése 1905-ben kezdődött, a skót John William Madden edző érkezésével. A korábbi Celtic játékos új taktikai elemeket hozott a játékba és a skót felfogást is meghonosította Prágában. Az itt töltött huszonöt év alatt 600 mérkőzés alatt 75%-os győzelmi mutatót tudhatnak magukénak a vörös-fehérek.

A Slavia a későbbiekben is uralta Csehszlovákia labdarúgását, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az 1934-es Olaszországi világbajnokságon ezüstérmet szerző válogatottban nyolc játékosa is helyet kapott. Egyikük, a kapus Antonin Puc tucatnyi éven át viselte a Slavia egyes mezét, és a válogatottban is kiszoríthatatlan volt egy évtizeden át. A következő aranykor a negyvenes évek elején köszöntött be a prágaiaknak. 1940-től 1943-ig minden bajnokságot megnyertek. 

A kilencvenes évek elején olyan fiatal játékosok kerültek a csapatba, mint Vladimir Smicer, Karel Poborsky vagy Patrik Berger, így 1996-ban a Slavia megnyerte tizennegyedik bajnoki címét. Ezt követően az UEFA Kupában elődöntőt játszhattak, de végül a Bordeaux állította meg a vörös-fehéreket a menetelésben. 2007-ben az Ajax Amstesdam és a Monaco testén át egészen a BL csoportköréig jutottak, de végül a Sevilla és az Arsenal mögött kiestek. Mindehhez persze az kellett, hogy odahaza az ő hátukat nézze a teljes mezőny, a csehszlovák és a cseh bajnoki címeket összeadva így már 16-nál járnak a prágaiak.

A Slavia Praha megalakulása óta vörös-fehér, a közepén összevarrt mezben játszik. A fehér az olimpiai szellemet és a becsületes játékot szimbolizálja, míg a vörös a szívet és a fáradhatatlan küzdeni akarást. A mezükön található vörös csillag pedig a remény és az akarat jelképe.