ETO U16
FOOTBALL CUP

TSG Hoffenheim 2012

A Hoffenheim a legjobb példa arra, hogy nem csak óriási világvárosokban lehet elsőrangú focicsapatot működtetni. A TSG-nek ugyanis egy 3000 fős falu ad otthont, mely lényegében Sinsheim külvárosa.

Hoffenheim u16 2012

A jelenlegi klub sokáig az ötöd és hatod osztályban szerepelt. Talán még ma is így lenne, ha egyik játékosa, Dietmar Hopp nem gondolja úgy, hogy az üzleti életben jobban tudja kamatoztatni tehetségét, mint a zöld gyepen.

A férfi tulajdonrészt szerzett az IBM-nél, majd kiválva belőle létrehozta a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cégét. Emellett pedig sok pénzt fektetve a csapatba, előbb felépített egy erős utánpótlásképző bázist, egy 5000 fős stadiont, mely jelenleg a 15-19 éves korosztályok létesítménye, és egy komoly edzőközpontot. Mindez elegendő volt ahhoz, hogy a lelkes, saját nevelésű focisták a harmadik vonalba repítsék a gárdát. Itt 2001-től 2007-ig tanyáztak és a figyelmet, illetve a tőkét az infrastrukturális fejlesztésekre és a stabil utánpótlás kiépítésére összpontosították.

2006-ban aztán Hopp álmodott egy nagyot és tudatosan egy komoly klub felépítésébe kezdett. Sinsheimben nekiláttak a harmincezres Rhein-Neckar Arena felépítésének, illetve komoly szaktekintélyeket csábított Hoffenheimbe. Edzőnek megnyerték Ralf Rancingot, szaktanácsadóként Karl-Heinz Förstert, és ide csábították a német válogatott sportpszichológusát, Hans Dieter Hermannt is. A csapat pedig feljutott a Bundesliga II-be, majd a második helyet megszerezve az első osztályba lépett.

A Hoffenheim stabil tagja a legjobb német bajnokságnak, legnagyobb sikere egy részeredmény, 2008 decemberében ők teleltek a Bundesliga élén. Ebben nagy szerepe volt Andreas Beck-nek, a 25 éves védő ma már a csapat kapitánya, aki 100 fölötti Bundesliga mérkőzéssel jó úton jár affelé, hogy a klub egyik nagy legendája legyen.