ETO U16
FOOTBALL CUP

GNK Dinamo Zagreb 2014

Az 1992 óta létező horvát bajnokságban eddig csak ötször volt olyan szezon, amelynek végén nem a Dinamo Zagreb lett a bajnok. Tizenöt horvát bajnoki cím és tizenkét horvát kupa mellett az együttes korábban négyszer nyerte meg a jugoszláv bajnokságot és hétszer a jugoszláv kupát.

GNK Dinamo Zagreb u16 2014

Nemzetközi porondon is sikeresnek számít a horvát gárda: 1967-ben megnyerte a Vásárvárosok Kupáját, amelyet sokan az UEFA-kupa és az Európa-liga elődjének tartanak, azonban a sorozatot az UEFA sohasem ismerte el hivatalos jogelődjének. Ezen felül az 1976-os Balkáni Kupán aratott győzelem miatt lehetnek büszkék a Dinamo-szurkolók.


Történelme során a Dinamo négyszer is bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe: 1998-ban az Olimpiakosz mögött és a Porto, valamint az Ajax előtt végzett ugyan a csoportkör első fázisában, azonban az akkori rendszer szerint csupán két csoportmásodik juthatott tovább a csoportelsők mellett, és ebben a rangsorban a Dinamo csak hatodik lett.

Ezt követően további 3 alkalommal, többek között tavaly is sikerült a BL csoportkörbe jutnia az együttesnek, amely, amint az a fenti sorokból kitűnik, rendszeres résztvevője valamelyik európai kupasorozatnak.
A Dinamo Zagreb 16 évesen igazolta le a mai horvát labdarúgás egyik legfényesebb csillagát, a Real Madrid jelenlegi játékosát Luka Modricot. A középpályás 2008-ig 112 meccsen 31 gólt szerzett, innen igazolta le az angol Tottenham, majd innen vezetett az útja a spanyol királyi gárdához. Ő lőtte az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb büntetőjét - még Dinamo játékosként Ausztriában a törökök ellen a 4. percben volt eredményes.


A Győri ETO FC és a Dinamo Zagreb találkozott már egymással a nemzetközi kupaporondon, méghozzá nem is olyan rég: az Európa-liga 2010-2011-es kiírásában az utolsó selejtezőkörben a Dinamo kettős győzelemmel búcsúztatta az ETO-t. A Dinamo fiataljai a tavalyi szezonban végigverték Európát, hiszen a Nike Kupa győztese a 15 éves korosztályban a zágrábi csapat lett - vagyis éppen azok a srácok, akik Győrbe érkeznek az Audi Kupára.