ETO U16
FOOTBALL CUP

FC Barcelona 2014

Az FC Barcelona Katalónia világhírű futballcsapata, melyet 1899-ben alapítottak, jelenleg a spanyol labdarúgó-bajnokság címvédője.

Az együttest leginkább Barça néven szólítják, és gránátvörös-kék mezben játszik. 113 éves történelme során 22-szer nyerte meg a spanyol elsőosztályú bajnokságot, 26 alkalommal a spanyol Király-kupát és 10-szer a spanyol szuperkupát, emellett négyszeres BEK- illetve BL-győztes.

FC Barcelona u16 2014

A klub meghatározó alakja volt Kubala László, aki az 50-es években ért el nagy sikereket a Barçával. A legendás magyar játékos később edzőként is bizonyított a katalán klubnál, máig a Barcelona történelmének egyik legnagyobb személyiségének tartják, emlékét szobor őrzi a Camp Nou, azaz a Barcelona-stadion központi helyén.

A Barcelona sokpasszos játékát, amellyel a közelmúltban is nagy sikereket ért el, Johann Cruyff alapozta meg. Az ő irányításával nyerte meg a Barça elsőként a Bajnokcsapatok Európa-kupáját 1992-ben.

A Cruyff-féle stílust Josep Guardiola tökéletesítette, akit 2008-ban nevezték ki a csapat vezetőedzőjének. Guardiola négy évet töltött a katalánok kispadján, ez idő alatt kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, háromszor a spanyol bajnokságot és kétszer a spanyol kupát.

Kétségtelenül Lionel Messi a klub legnagyobb sztárja. 13 évesen igazolta le őt a klub, amely segítséget nyújtott számára, ugyanis Messinek komoly hormonális problémái voltak, a kezeléseinek költségét pedig a klub finanszírozta. Azóta a világ egyik legjobb játékosa lett, négyszer nyerte meg az Aranylabdát. 246 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, ezeken 215 gólt szerzett. Minden tétmeccset figyelembe véve 379 találkozón 313-szor talált az ellenfelek hálójába. Hatszoros spanyol bajnok, háromszor Bajnokok Ligája-győztes.