ETO U16
FOOTBALL CUP

Stabaek JF 2012

A  Stabæk Fotball egy patinás klub Norvégiában, az egyetlen, akiknek a játékosai lendületből érkezhetnek a győri utánpótlás bajnokságra. Az északi országban ugyanis tavaszi-őszi lebonyolításúak a sorozatok.

Stabaek JF u16 2012

A Stabæk csapatánál a felemelkedést a 80-as évek hozta. Ekkor a kékek  szépen lassan egyre magasabb bajnokságba jutottak. 1987-ben még az V. ligában gyűjtötték a pontokat, 1994-ben már feljutottak a Tippeligaen-be, vagyis a legmagasabb szintre. 

Első komoly sikerét 1998-ban érte el a bekkestuai alakulat. Akkor a Rosenborgot 3-1-re legyőzve megnyerték a Norvég Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmesek lettek. Ezt az eredményt öt évvel később sikerült megismételni. 2005-ben egy olyan embert ültettek a kispadra, aki a Stabæk eddigi legszebb éveit hozta. Jan Jönsson vezetőedző előbb a második vonalból újra feljuttatta a kékeket az első osztályba, majd a második helynek örülhettek a kékek és a kupában is elődöntősök voltak. A nagy áttörést 2008-as év hozta, ekkor sikerült megszerezni az aranyérmet is, emellett a csapat történelme legnagyobb arányú győzelmét aratta – ezt a Vestfossen bánta, 14-0 arányban nyert a Stabaek. Nemzetközi szinten még nem büszkélkedhetnek nagy eredményekkel. Ugyan hatszor is kijutottak az európai porondra, eddig csak kétszer tudtak egy-egy kört túlélni.

A csapat legeredményesebb játékosa a svéd származású Daniel Nansskog, aki több rekordot is tart a klub történetében. 2005-ben került a Stabaek együttesébe, ahol 147 mérkőzésen lépett pályára, és 101 gólt szerzett a bajnokságban. Az első évben ő volt a legeredményesebb a norvég bajnokságban, ami gólkirályi címet jelentett számára. A legenda ma már szögre akasztotta a futballcipőt, de a búcsú után sem szakadt el az együttestől, és edzőként segíti a norvég klubot.