ETO U16
FOOTBALL CUP

Derby County FC 2012

Az angol klub megkerülhetetlen, ha a szigetországi labdarúgásról beszélünk, hisz tagja volt annak a tizenkét csapatnak, mely részt vett az angol futball-liga létrehozásában, 1888-ban.

Derby County u16 2012

A címerében is szereplő, "kosok" becenévre hallgató csapat első nagy sikerét 1946-ban aratta, ekkor a FA Kupa megnyerésével az első rangos trófeát gyűjtötték be a fekete-fehérek. Aztán jött a 70-es évek, és arany lapokkal telt meg a klub történelemkönyve. 1972-ben, majd 1975-ben is elhódították az angol bajnoki címet. A második sikernél ráadásként a szuperkupát is megnyerték. Az első bajnoki címnél a legendás Brian Howard Clough – Peter Taylor  duó irányította a kosokat.

Clough az egyik legismertebb alakja a Derbynek, hiszen tiszteletére szobrot állítottak a városban, illetve a Derbyt Nottinghammal összekötő utat is róla nevezték el. De nem csak neki tisztelegnek így, hanem annak a legendának, aki 1892-től csaknem 20 éven át szolgálta a klubot. Stephen Bloomer csaknem félezer mérkőzést játszott, és góljai száma megközelíti a 300-at. Visszavonulása után sem szakadt el a klubtól, utánpótlás edzőként segítette szeretett csapatát.

A csapatban az elmúlt negyedszázadban is olyan nagyszerű játékosok fordultak meg, mint az angol válogatott kapus Peter Shilton, az ír válogatott Peter McGrath, a wales-i Dean Saunders vagy a horvát középhátvéd Igor Stimac.

A Derby Európában is letette névjegyét, mindjárt az első indulásakor (1972) az elődöntőig jutott a bajnokcsapatok között. A Zeljeznicar, a Benfica és a Spartak Trnava legyőzése után a Juventus bizonyult nagy falatnak. Később madridi csapatokkal vívtak izgalmas mérkőzéseket. 1974-ben az Atletico ellen 2-2 volt mindkét találkozó, a 11-es párbajt viszont ők bírták jobban. Egy évre rá a Real ellen bravúros, 4-1-es győzelmet arattak hazai pályán, a visszavágót viszont 5-1-re elveszítették.