ETO U16
FOOTBALL CUP

NK Zagreb 2012

Az NK Zagreb a horvát főváros egyik első osztályú klubja. A sport népszerűségét mi sem bizonyítja jobban déli szomszédainknál, mint a tény, hogy Zágrábban hat profi labdarúgó csapat van. Ennek a népszerűségnek köszönhető, hogy komoly utánpótlás bázissal rendelkeznek az alakulatok.

NK Zagreb u16 2012

A zágrábi régió első profi csapata egyik legemlékezetesebb mérkőzését csaknem 40 évvel ezelőtt játszotta. "A nagy Maksimiri dráma" néven elhíresült összecsapáson az NK az eszékiekkel játszottak az első osztályba jutásért. Zágrábban több, mint hatvannégy ezer ember előtt büntetőkkel nyertek 4-3-ra. Ez a nézőszám azóta is klubrekord.

A csapat első kupa fináléját már Jugoszlávia felbomlása után játszotta: a Croatia Zagreb ellen azonban elveszítették a horvát kupadöntőt. A bajnokságban is gyakran versenyben voltak az első helyért, kétszer ezüstérmet is szereztek, mígnem eljött a 2002-es esztendő. Az csapat ekkor felért a csúcsra, és valósággal taroltak. Tizenegy pont előnnyel végeztek az első helyen, tőlük került ki az év edzője, az év játékosa és a gólkirály is. A BL főtáblára viszont nem jutottak el, az első körben mindjárt a Zalaegerszeg állította meg a horvát együttest.

Ebben a csapatban játszott a zágrábiak egyik legnagyobb legendája, Joško Popović, aki a 90-es évektől egészen 2005-ig erősítette a Száva parti alakulatot. Ő egyébként minden idők harmadik legtöbb gólt szerző horvát játékosa.

Az első együttest a bajnokságban olyan legendás trénerek irányították, mint Otto Baric, Zlatko Kranjcar vagy Miroslav Blazevic. Érdemes megemlíteni a csapat becenevét. A „Költők” elnevezést onnan kapták, hogy stadionjuk az egyik leghíresebb költő Silvije Stahimir Kranjcevic nevét viseli. Ennek megfelelően kicsit különböznek is szurkolóik a megszokott horvát fanatikusoktól. Elutasítják a huligán mozgalmakat és mindent, ami a legkisebb mértékben is diszkriminatív lehet.